Áfonyás-túrós kelt muffin

Hozzávalók 12 db-hoz

  • 15 dkg fehér tönkölyliszt
  • 10 dkg zabliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 5 dkg darált dió
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1/4 kávéskanál steviapor
  • 1 csipet só
  • a töltelékhez:
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 1 tojás
  • 15 dkg áfonya
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/4 kávéskanál steviapor
  • a forma kikenéséhez:
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
Elkészítés

A liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a diót, a steviát és a sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az olvasztott vajat. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a lisztbe tesszük, és rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. Ezután lisztezett munkalapra borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk belőlük. Mindet ellapítjuk, és finoman kör alakúra húzkodjuk. 
A muffinformát kikenjük az olvasztott vajjal, majd a mélyedésekben eligazgatjuk a tésztaköröket. Fontos, hogy a tészta túlnyúljon a formán, a peremnél magasabb legyen. A túrót villával összetörjük, kikeverjük a tojással, majd a vaníliakivonattal, a steviával és a citromhéjjal ízesítjük. Beleszórjuk az áfonyát, óvatosan összeforgatjuk, és megtöltjük vele a tésztakosárkákat. Letakarva 1/2 órát kelesztjük.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A recept forrása a kifoztuk magazin.