Csokoládés fánkfalatok


Hozzávalók:

az égetett tésztához:
  • 4 nagy tojás
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál eritritol
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
a csokoládéöntethez:
  • 10 dkg Cavalier csokoládépasztilla
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál eritritol
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • a tálaláshoz:
  • őrölt fahéj
  • eritritol
Elkészítés

A tejet, a vizet, a vajat, a sót és az eritritolt főzni kezdjük. Ha forr, beletesszük az átszitált lisztet, és addig keverjük, amíg a massza csomómentes nem lesz, és el nem válik az edény falától. Kicsit hűlni hagyjuk, közben felverjük a tojásokat. A langyos tésztát – a tojást több részletben hozzáadva – robotgépben összedolgozzuk. Fényes masszát kell kapnunk. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire mogyorónyi gombócokat nyomunk belőle. Enyhén megspricceljük vízzel, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig vagy addig sütjük, amíg a fánkok aranybarnák nem lesznek. Az utolsó 5 percben a sütőt résnyire kinyitjuk, hogy a gőz távozhasson.
A csokoládéöntethez a hozzávalókat összemelegítjük, a kihűlt fánkokat beleforgatjuk, és fahéjas eritritollal megszórva tálaljuk.

Tipp: gluténmentesen is elkészíthető, ez esetben a hozzávalók a következők: 10 dkg rizsliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zsír, 4 tojás, 1 csipet só, 2 dl víz. Az elkészítéskor ugyanúgy járunk el, mint a hagyományos változatnál, annyi különbséggel, hogy a tésztából mogyorónyi golyókat formázunk, azokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és szobahőmérsékleten 1 órán át szárítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 160 fokra mérsékelve további 15 percig szárítjuk.

Köszönjük a receptet a kiföztük.hu-nak.