Stevia

Mi a stevia? természetes édesítőszer 

Az édesítőszerekben egy a közös: mindegyik édes.

Amiben viszont különböznek, hogy mindegyik másként édes. Hasonlítsuk össze a nádcukor és a méz ízét, vagy a juharszirupot a fruktózzal (gyümölcscukorral). Az ízük és az édességük mértéke eltér. Másként kell adagolni, más a kalória tartalmuk és más ízhatást kapunk ha ételekbe, italokba keverjük őket. Így van ez a Steviával is. 

A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre (a tiszta kivonatok kb. 30-330-szor édesebbek a nádcukornál). Az ázsiai országokban a Stevia évtizedek óta elfogadott és ismert használják üdítőitalok, cukormentes rágógumik, joghurtok, savanyúságok, zöldségek, szárított tengeri gyümölcsök és sütemények édesítésére.

Számos édesítőszerrel szemben a 100/%-os Stevia édesítőszerek előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 Celsius fokig megtartja az édes ízét. 


Próbálja ki, hogy milyen a stevia íze!

Felhasználás előtt ismerje meg a Steviát.

Minden egyes ember ízlése különbözhet. Valaki az intenzíven édes ízeket szereti, van aki pedig inkább az enyhén-édes ételekért, italokért rajong. Érdemes kitapasztalnia, hogy Önnek mi a kellemes. Ezek után magabiztosan fogja tudni használni a Stevia édesítőket.

Tegyen egy próbát. Tegyen egy kis adag Stevia édesítőt egy pohár vízbe (pl. egy cseppet, egy kis csipetet vagy egy szem tablettát). Keverje el, és kóstolja meg a folyadékot. Most tegyen bele még egy kis adagot, majd növelje folyamatosan az értéket. Egy ponton nagyon édessé fog válni a folyadék, ezt szeretnénk a felhasználás során elkerülni (megelőzni).
Megjegyzés: amennyiben a 20g-os por kivonatot használja, egy ponton túl a túl édes íz átmegy kesernyéssé. Ilyenkor a többi alapanyag növelésével tudjuk visszahígítani a folyadékot és újra kellemesen édessé tenni. 





Amikor először használja a steviát... 


...feltétlenül tesztelje a kivonat édességét a fentiek szerint. Ismerje meg az ízét, és készítsen vele limonádét vagy turmixot. Ez a legegyszerűbb felhasználási módja, és könnyen jó tapasztalatot szerezhetünk.

Van, akinek elsõre szokatlan a Stevia íze vagy utóíze. Próbálja ki, hogy más édesítõszerekkel kombinálja (pl. méz, juharszirup, kukoricaszirup, xilit). Más édesítõvel használva a Stevia íze nem marad domináns, ám növeli az ital, étel édességét. Csökkentse fokozatosan a hozzáadott édesítõszerek mennyiségét, és hamarosan képes lesz elhagyni őket, és csak Steviával édesíteni.



A stevia felhasználása

A kivonatok felhasználása során észre fogja venni, hogy a Stevia más tulajdonságokkal rendelkezik, mint pl. a nádcukor. A Stevia nem válik karamellé, és önmagában nem hozza fel a süteményeket, ám erre van kezelési mód.

A Stevia kivonatokat szinte mindenhez lehet használni - italokhoz, turmixokhoz, süteményekhez, salátákhoz, fõzelékekhez, pudingokhoz, tortákhoz. Oldalunkon számos receptet talál, melyek a segítségére lehetnek, hogy könnyen elsajátítsa a különbözõ kivonatok felhasználását.

Hasznos tippek és tanácsok:

  • - Sütéshez, főzéshez érdemes az áttetsző Fluid Novát vagy egy kis vízben feloldott Stevia port használni. A tablettát teába, kávéba ajánljuk.

  • - Amennyiben nem használta még a Steviát, sütéshez-fõzéshez a Stevia CrysaNova por illetve a Stevia Fluid Nova beszerzését ajánljuk, melyeket megtekinthet a termékek menüpont alatt. A CrysaNova csak Steviából készült anyagokat tartalmaz és a kivonási technológiának köszönhetõen íze kellemes és lágy, adagolása egyszerűbb mint más termékeké. A Stevia Fluid Nova egy körülbelül 10%-os stevia oldat. Felhasználása egyszer? és ezért egy közkedvelt termék.

  • - Sütemények készítésekor a Stevia nem lép reakcióba, mint a cukor. Amikor Steviát használ, adjon sütemény receptjéhez egy késhegynyi szódabikarbónát (a sütõpor mellé), így a sütemény ugyanúgy fel fog jönni, mintha cukrot használt volna.

  • - A kivonatok 198 fokig hő-stabilak, ami azt jelenti, hogy megtartják az édes ízüket a magas hő ellenére is. Ebben különbözik a mesterséges édesítőszerektől, melyek 70-80 fok felett elveszítik édes ízüket.

  • - Más ízek és kivonatok: Egyes ízek illetve kivonatok, mint a juharszirup, a citrom és a vanília, nagyon jól elfedik a Stevia természetes édes ízét, és különlegessé teszik az ételt.

  • - Tejtermékek: A tejtermékek (pl. tej, tejszín, tejföl, stb.) nagyon jó ízűek Steviával édesítve. Ezért használunk számos receptünkben tejtermékeket. Amennyiben tejcukor érzékeny, a tejet helyettesítse mandula-, rizs -vagy kókusztejjel.

  • - Italokhoz: Ez az egyik legnépszerűbb módja a Stevia felhasználásának. Kitűnően használható teákba, kávéba, limonádéba és turmixokba is.

Stevia megjelenési formái

stevia por - a stevia növényből kinyert por kivonat
stevia tabletta - a steviából kinyert por sajtolt változata
stevia levél - a stevia növény levele, kiszárított állapotban kerül csomagolásra
stevia édesítő - a stevia növény folyékony kivonata, ami sok más élelmiszer alapanyagaként felhasználható. pl.: csokoládékhoz


STEVIA NÖVÉNY BESOROLÁSA

A Stevia növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Évelő fűszer-és gyógynövény. Dél-Amerikában, Mexikóban és a déli országokban terem, ám manapság már az egész világon elterjedt. A 240 Stevia fajtából mindössze kettőnek édesek a levelei, ebből a kettőből is a Rebaudiana-t használják édesítésre. A növény édesítő tulajdonságát Bertoni svájci származású botanikus fedezte fel 1899-ben. 

A Stevia növény Magyarországon tavasztól késő őszig szabadban tartható, télre fagymentes helyiségbe kell költöztetni.

A Steviát több névvel is illetik hazánkban, úgy mint édesfű, jázmin pakóca illetve van, aki sztíviának hívja. Ez az információ jól jöhet, ha kertészetben szeretne növényt vásárolni. 

A Stevia kapcsán gyakran ISMÉTELT kérdések (GYIK)

Mi az a Stevia?

A Stevia Rebaudiana a fészkesek családjába tartozó közel fél méter magas bokros, szubtrópusi évelő növény. 


Biztonságos a Stevia?

Több kísérlet bizonyítja, hogy a Stevia, illetve a benne található többféle szteviol-glikozid mint édestőszer abszolót biztonságos. (Boeck-Haebicch, 1992)

Egy 2000-ben (Chan) által elvégeztt kísérletben önkéntes kísérleti alanyoknál 1 éven keresztül napi 250 mg Stevia fogyasztása nem változtatta meg a vér biokémiai összetételét.

A JECFA 1999-es állásfoglalása szerint a stevia szájon át történő bevitele nem okoz toxikus elváltozást. Állatkísérletek bizonyították, hogy napi 1100mg/testsúlykilogramm bevitele a patkányok szervezetében nem mutatott elváltozásokat. Ezt a megállapítást a WHO is igazolja.

Ismert továbbá, hogy steviát világszerte több országban használják, Paraguayban több mint 500 éve, Japánban több mint 35 éve, Brazíliában és Kínában több mint 10 éve, csak hogy néhány országot említsek. Egészségkárosító hatást egyik országból sem jelentettek.

Mennyi kalóriát tartalmaz a Stevia?

A tiszta 100%-os kivonat gyakorlatilag nullát. A Stevia kivonat nem szívódik fel a bélrendszerben és az enzimek sem képesek lebontani. A vastagbélben található baktériumok azonban képesek szteviol-lá és cukormolekulákká alakítani.

Ez azt jelenti, hogy ha egy átlagos ember napi cukorbeviteli adagját teljes mértékben steviával helyettesítenénk ( 131 gramm cukor/nap), akkor az hozzávetőlegesen 430 mg stevia kivonatnak felel meg. Ebből a vastagbélben 240 mg glükóz keletkezik. Ennek a mennyiségnek a harmadát a bélbaktériumok lebontják, a másik harmada kiürül és kb harmada szívódik fel a bélfalon keresztül, ami 80 mg-nak felel meg.
Ez a mennyiség napi 0,3 kcal-nak felel meg. Szóval elhanyagolható mennyiség.

A Stevia milyen hatással van a vérnyomásra?

Chan 2000-ben végzett kísérletében 60 magas vérnyomásban szenvedő önkéntes vett részt, akik napi 3x 250mg Steviát fogyasztottak 1 éven keresztül. 3 hónap elteltével a vérnyomásban szignifikáns csökkenés volt tapasztalható, ami a kísérlet végéig megmaradt. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a Stevia kivonat kiváló kiegészítő lehet magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésében.

Cukorbetegek fogyaszthatják a Steviát?

Mivel a Stevia nem emeli meg a vércukor szintet ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetében a vércukorszint szignifikáns csökkentését eredményezi.

Mi a különbség a Stevia és más édesítőszerek között?

A Stevia egy természetes, növényi alapú édesítőszer. A legtöbb édesítőszer mesterséges úton előállított. A Stevia magas hőmérsékleten is stabil marad, így alkalmas sütésre és főzésre is, míg számos édesítőszer kb. 70-80 Celsius fok felett jelentős mértékben veszít az édességéből. Klinikai tesztek kimutatták, hogy a Steviának egészségügyi szempontból jótékony hatásai vannak. Ez más édesítőkről általában nem mondható el.

Használható a stevia sütésre / főzésre?

Igen. AStevia molekulák olvadáspontja kb. 198 Celsius fok. Ezen a magas hőmérsékleten sem bomlik el, csak minimális mértékben veszít az édességéből. A molekulák összetétele különböző pH viszonyok között sem változik meg. Nyugodtan alkalmazható sütésre és főzésre is.

Használhatom a Steviát lúgosító ételekhez?

Igen, a Stevia alapvetően lúgosító hatású. Lúgosító étrendhez kiválóan használható az édesítőszer. 

Milyen ásványi anyagok vannak a steviában?

Tudományos anyagokból kapott információk szerint: cézium, magnézium, kálium, foszfor, cink, vas, kobalt, mangán.

Milyen vitaminok vannak a steviában?

Tudományos anyagokból kapott információk szerint: P-vitamint, A-vitamint, E-vitamint és C-vitamint tartalmaz.